به گزارش از روزنامه فرصت امروز خارش مقعد که به صورت خارش آنی و لحظه ای ایجاد می شود، یکی از علائم شایع بیماری های مختلف است. اغلب موارد خارش مقعد را می توان در خانه بدون نیاز به مراجعه به پزشک درمان کرد. یا حتی در برخی موارد نیاز به درمان نداشته و از بین می روند. ما در این مقاله علل احتمالی را همراه با درمان های خانگی برای تسکین خارش بررسی می کنیم.
خارش مقعد چیست؟
خارش مقعد یا Anus itching تحریک پوست در دهانه کانال مقعدی است که از طریق آن مدفوع از بدن خارج می شود. این قسمت که انتها راست روده یا (همان رکتوم) می باشد، گاها دچار خارش یا سوزش می شود. پوست اطراف دهانه به نام مقعد شناخته می شود. خارش اغلب با میل به خاراندن همراه است. اگرچه این عارضه ممکن است واکنشی به مواد شیمیایی موجود در مدفوع باشد، اما اغلب به معنای التهاب ناحیه مقعد است. شدت خارش و میزان التهاب با خاراندن شدید و وجود رطوبت افزایش می یابد. در شدیدترین حالت، خاریدن قسمت انتهایی راست روده باعث ناراحتی غیر قابل تحملی می شود که اغلب به عنوان سوزش و درد توصیف می شود.
چرا به خارش مقعد دچار می شویم؟
علل خارش مقعد اغلب به مشکلات پوستی یا داخلی مربوط می شود. علل مرتبط با خارش عبارتند از:
- درماتیت آتوپیک (نوعی اگزما)
- اصطکاک بیش از حد در ناحیه مقعد، مانند پاک کردن به دستمال های زبر پس از اجابت مزاج
- استفاده از شوینده های عطری و زیاده روی در پاک کردن با دستمال
- تمیز نشدن کامل رکتوم پس از دفع
- پسوریازیس
شرایط پزشکی که می تواند باعث خارش مقعد شود عبارتند از:
- اسهال
- بی اختیاری یا نشت مدفوع
- بواسیر یا هموروئید
- عفونت های انگلی
- عفونت های مقاربتی
- برچسب های پوستی
- عفونت های باکتریایی
- عفونت های قارچی
- شقاق مقعد
- تومورهای مقعد یا سرطان
علل دیگر عبارتند از مصرف ملین ها یا سایر داروهایی که باعث اسهال می شوند. برخی غذاها نیز با خارش مقعد مرتبط هستند. این خوراکی ها شامل:
- شکلات
- غذاهای ادویه دار
- نوشیدنی های کافئین دار
- گوجه فرنگیها
- میوه هایی از خانواده مرکبات