درد ناشی از شقاق مقعدی می تواند آنقدر شدید باشد که باعث شود افراد مبتلا به این بیماری میزان فعالیت خود را در طول روز کاهش دهند. در شدیدترین موارد، می تواند تا چند ساعت پس از حمام هم باعث ناراحتی در ناحیه نشیمنگاه فرد شود و کیفیت زندگی او را تا حد زیادی کاهش دهد. خوشبختانه، اکثرا شقاق مقعدی حدود یک ماه خود به خود بهبود می یابد. ولی اگر ناراحتی فرد بیش از شش هفته طول بکشد، روش های پزشکی از جمله دارویی و عمل جراحی شقاق مقعد لازم باشد.
عمل جراحی شقاق چیست؟
عمل جراحی یکی از روش های درمانی و تهاجمی می باشد که خود به روش های گوناگونی از جمله:
- درمان شقاق با لیزر
- اسفنکتروتومی
- فیشرکتومی
- فلپ ادونس منت
این روش ها جزو اقدامات پزشکی هستند که نسبت به سایر راه های درمان اثربخشی بیشتری دارند. در ادامه هر یک از این روش هاس سرپایی مانند لیزر شقاق و عمل جراحی را مورد بررسی قرار داده ایم.
درباره بیماری فیشر مقعدی
شقاق مقعدی ممکن است بدون دلیل خاصی مثلا نازک شدن پوست مقعد ایجاد شود. یا زمانی که فرد استرس داشته باشد و فشار به اطراف مقعد او وارد شود.
عارضه شقاق می تواند یک پارگی کوچک در بافت رکتوم ایجاد کند و باعث درد شدید، سوزش و خونریزی در هنگام اجابت مزاج شود. خون خارج شده از شقاق مقعد به رنگ قرمز روشن است و معمولاً روی دستمال توالتی که برای تمیز کردن پس از استفاده از حمام استفاده می شود، دیده می شود. خون قرمز تیره یا قهوه ای ممکن است نشان دهنده وضعیت جدی تری باشد.
شقاق همچنین ممکن است باعث خارش و سوزش در ناحیه مقعد و ایجاد توده کوچکی شود که شبیه یک برچسب پوستی در نزدیکی رکتوم شود. در برخی موارد، شکاف به اندازه ای بزرگ است که یک ترک قابل مشاهده در ناحیه اطراف مقعد مشاهده می شود.
جراحی شقاق با لیزر
درمان شقاق مقعدی با لیزر یک روش سرپایی بوده که نسبت به سه روش دیگر کمتر تهاجمی است. طی لیزر درمانی یک پروب لیزر که معمولا شامل اشعه CO2 می باشد، کل زخم را سوزانده و هم زمان جوش هم می دهد. زیرا لیزر دارای قابلیت ترمیمی است.
این روش برای کسانی که شاغل بوده و به دنبال صرفه جویی در وقت و هزینه هستند، گزینه کاملا مناسبی است.
هزینه
هزینه جراحی شقاق چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟ این سوال یکی از پرسش های متداول بیماران است و لازم است بدانید که هزینه دقیق تنها زمان معاینه یا تشخیص عمق شقاق تعیین می شود.
برای اطلاع از این هزینه ها پیشنهاد میکنیم ” هزینه درمان شقاق با لیزر و عمل جراحی ” را مطالعه کنید.
فیشرکتومی Fissurectomy
فیشرکتومی همان روش جراحی می باشد که اکثر اوقات برای اثربخشی بالا همراه با تزریق بوتاکس به عضلات اسفنکتر انجام می شود. این راه درمانی؛ پوست مقعد که آسیب دیده جدا می شود تا روند ترمیم سریع تر اتفاق بیفتد.
عمل اسفنکتروتومی
یکی از رایج ترین روش های مورد استفاده، اسفنکتروتومی داخلی جانبی یا همان لترال است. در حالی که این جراحی را می توان تحت بی حسی موضعی انجام داد، اما بیشتر اوقات از بیهوشی عمومی استفاده می شود.
فلپ پیشرفته یا Flap Advancement
فلپ ادونس منت یا همان پیشرفته روشی بوده که در حقیقت در صورت عدم داشتن امکانات برای انجام عمل های بالا استفاده می شود. در این روش جراح قسمتی از پوست سالم را به بافت آسیب دیده مقعد پیوند می زند. فلپ پیشرفته معمولا بازدهی قطعی ندارد.
مراقبتهای بعد از عمل جراحی فیشر
بیماران به طور معمول پس از عمل با لیزر به مراقبتهای خاصی نیاز ندارند و به زندگی روزمره خود ادامه می دهند ولی پس از عمل جراحی شقاق به روش های دیگر، لازم است که نکات مراقبتی زیر را جدی گرفته و دنبال کنید تا دچار عوارض پس از عمل نشوید:
- از یبوست جلوگیری کنید: نرم نگه داشتن مدفوع و پیشگیری از یبوست یکی از ملزومات است! از آنجا که علت اصلی ایجاد شقاق هم همین عارضه می باشد، پس باید از پیش آمدن آن جلوگیری کنید تا محل عمل شده را مجدد خراش نداده و باز نکند.
- آب زیاد بنوشید و هیدراته بمانید: نوشیدن آب به مقدار 8 تا 10 لیوان در روز می تواند از یبوست جلوگیری کرده و باعث ترمیم زودتر زخم شود.
- استفاده از داروهای تجویز شده: معمولا پس از این دوران دکتر برای بیمار آنتی بیوتیک به منظور جلوگیری از عفونت تجویز می کند. افراد نباید خودسرانه از داروهای بدون نسخه استفاده کنند.
منبع:
https://clinic-hpv.blogspot.com/2022/02/blog-post_27.html